Anda di sini:
 

SebelumSelepas

Tengkolok Melayu Kedah

 
 

Ikatan Bendahara

Pegawai terpenting sekali di dalam Negeri Kedah satu masa dahulu ialah Bendahara dan sekarang dikenali sebagai Menteri Besar. Ikatan tengkolok Bendahara yang bertugas di dalam negeri berbeza bentuknya dari ikatan Bendahara yang dalam perjalanan kerana bertugas di luar negeri. Perbezaan antara kedua tengkolok tersebut ditunjukkan dalam Gambar 1 dan 3. Untuk membentuk tengkolok Bendahara, pertama sekali, kain berlipat tiga persegi hendaklah dibentangkan di atas meja. Tapak atau bahagian lebar kain hendaklah dilipat lima lapis seolah-olah dikelim kelima lapis itu nipis-nipis. Hujung kuasa keduanya disimpulkan sekali lagi dan dilipatkan ke belakang hampir bersusun dengan "Pucuk". Hujung kuasa yang tertinggi dari kawannya dapat dilihat menegak lebih tinggi dari hujung "Pucuk". Kedua-dua hujung kuasa dan pucuk dapat dilihat jika direnung tengkolok itu betul-betul. Sesusun rambut di kepala tidak bertutup tetapi biasanya dapat dilihat hanya ketika pemakainya duduk. Simpul tengkolok terletak betul-betul di atas telinga kiri (Gambar 1 dan 2).

Gambar 1
Gambar 2

Apabila Menteri Besar membuat perjalanan kerana bertugas di luar negeri, hanya satu hujung kuasa sahaja yang ditegakkan dan "Kuasa" itu ditegakkan betul-betul di atas mata kirinya dan tidak mengatasi pucuk tengkolok. (Lihat Gambar 3)

Gambar 3

Ikatan Temenggung

Pegawai negeri yang berkuasa selepas Bendahara ialah Temenggung. Beliau bertanggungjawab mengawal undang-undang dan keamanan negeri. Kain tengkolok Temenggung mempunyai empat lapis pelit. Tepi kain yang bercorak-corak mengelilingi pucuk tengkolok dilipat di atas pelit yang telah dilipatkan dan dilentik pucuk kain itu melayah ke belakang kepala. Simpul tengkolok terletak betul-betul di atas telinga kanan. Kedua-dua hujung kuasa diruntun ke belakang dan menutup dua pertiga bahagian kepala, tetapi rambut dapat dilihat dari hadapan. Hujung kuasa dilentik ke atas dan diletak di sebelah dalam bertindih dengan hujung pucuk tengkolok. (Lihat Gambar 4 dan 5)

Gambar 4
Gambar 5

Ikatan Laksamana

Tapak kain tengkolok dijadikan dari tiga lapis pelit. Selapis dari lipatannya dapat dilihat menangkup simpul tengkolok di atas telinga kiri. Pucuk tengkolok dilipat supaya bertindih dengan bahagian hujung sebelah atasnya yang dilentik dengan cermat naik ke atas. Kain yang dilipat itu kemudiannya disimpulkan. Kedua-dua hujung kuasanya dicantum dan diletakkan selari walaupun teratas sedikit dari pucuk tengkolok. Hujung kuasa diletak tegak di atas telinga kanan. (Di sini tengkolok ini dipakai oleh seorang ahli Kerabat Diraja. Jika rakyat biasa memakainya, pucuk tengkolok, hujung kuasa dan simpulnya hendaklah terletak di atas telinga kiri). (Lihat Gambar 6 dan 7)

Gambar 6
Gambar 7
 
   
TUTUP TETINGKAP
Hakcipta Terpelihara © 2002 Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah